top of page
Zoeken

Het Familiesysteem: wat is nu eigenlijk ‘het familiesysteem’ en wat zegt dat over jou?

  • emtbeekman
  • 16 jan
  • 2 minuten om te lezen

Laat je inspireren door wat je familiesysteem je kan vertellen — het kan de sleutel zijn tot diepere verbinding met jezelf en de wereld om je heen.

Het familiesysteem: wat is nu eigenlijk 'het familiesysteem' en wat zegt dat over jou?

Het familiesysteem kun je zien als een collectief geheugen. Hierin liggen alle ervaringen, trauma’s, vreugde en verdriet van jouw biologische familie opgeslagen. Dit geheugen is niet meetbaar, maar het wordt onbewust doorgegeven en vormt wie jij bent. Jouw voorouders — zelfs tot zeven generaties terug — en de keuzes en ervaringen die zij hebben gemaakt en beleefd, leven voort in jou.


Gebeurtenissen van generaties terug, zoals oorlog, misbruik, criminaliteit, abortus, miskramen en andere intense ervaringen, kunnen onbewust blijven doorwerken in een familie. Wanneer deze gebeurtenissen worden genegeerd, onbesproken blijven of ongezien zijn, kan het onverwerkte zich opnieuw aandienen in volgende generaties. Dit blijft gebeuren totdat de vier wetten of basisbehoeften binnen het familiesysteem weer in balans zijn. Maar wat zijn die vier wetten?


  • Erkennen wat er is

De weg naar inzicht begint met het erkennen van de werkelijkheid zoals die is, zonder iets te willen veranderen. Het vraagt moed om te zien wat gezien wil worden — de pijn, het verdriet, maar ook de kracht en liefde die door generaties heen aanwezig zijn.


  • Iedereen heeft recht op een plek

In een familiesysteem heeft iedereen recht op een plek. Dit geldt ook voor degenen die zijn buitengesloten, vergeten of waarvan niet meer wordt gesproken. Door iedereen zijn of haar plek te geven, kan de balans in het systeem worden hersteld.


  • Er is een natuurlijke ordening

Er bestaat een natuurlijke volgorde in een familiesysteem. Ouders geven en kinderen ontvangen. Wanneer deze volgorde wordt verstoord, bijvoorbeeld doordat een kind de rol van de ouder overneemt, ontstaan er spanningen die doorwerken in het systeem.


  • Balans tussen geven en nemen

Gezonde relaties — binnen het gezin en daarbuiten — bestaan uit een evenwichtige uitwisseling van geven en nemen. Als dit uit balans raakt, kan er schuld, schaamte of verwijdering ontstaan. Het herstellen van dit evenwicht brengt rust en verbinding.


Hoe werkt dit door in jouw leven?

Misschien herken je bepaalde patronen in je leven die steeds terugkomen: moeite met relaties, een gevoel van zwaarte dat je niet kunt plaatsen, of een onverklaarbare drang om voor anderen te zorgen. Deze patronen kunnen hun oorsprong vinden in je familiesysteem.

Door jezelf open te stellen voor wat je familiesysteem je te vertellen heeft, kun je niet alleen jezelf helen, maar ook een positieve verandering teweegbrengen voor toekomstige generaties. Het is een weg van zelfonderzoek, van liefdevol kijken naar wat was en van het herontdekken van jouw eigen plek in het grotere geheel.


Durf te voelen en kijken

Zelfonderzoek binnen het familiesysteem vraagt om zachtheid en moed. Het is een uitnodiging om te verbinden met je oorsprong, om te omarmen wat er is, en om vanuit liefde en acceptatie nieuwe keuzes te maken. Alles wat je nodig hebt, zit al in jou.


Nieuwsgierig naar wat ik voor jou kan betekenen?

Stuur mij een bericht en we kunnen vrijblijvend kennismaken.


Liefs Ellen

 
 

©2025 by Ellen Beekman   |   KVK 91800900

bottom of page